Podstrona: Publikacje / Wizytówka pracownika PRz

Publikacje

red. Bożena Kusz

Wykaz dorobku naukowego

 

  1. Kusz D., Nowakowski T., Kusz B. The Capacity of Power of Biogas Plants and Their Technical Efficiency: A Case Study of Poland. Energies 17(24), 6256; https://doi.org/10.3390/en17246256
  2. Antos P., Szulc J., Ruman T., Balawejder M., Tereszkiewicz K., Kusz B. Ozonation procedure for removal of mycotoxins in maize: A promising screening approach for improvement of food safety. PloS One 19 (10). e0310317; DOI: 10.1371/journal.pone.0310317
  3. Kusz D., Kusz B., Wicki L., Nowakowski T., Kata R., Brejta W., Kasprzyk A., Barć M. 2024. The Economic Efficiencies of Investment in Biogas Plants—A Case Study of a Biogas Plant Using Waste from a Dairy Farm in Poland. Energies 17 (15), 3760. https://doi.org/10.3390/en17153760
  4. Kusz B. 2024. Efektywność ekonomiczna i organizacja gospodarstw rolnych w Polsce a ich wielkość ekonomiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. ISBN 978-83-7934-716-2.
  5. Kusz D., Kusz B. Farm size and technical efficiency of the agricultural sector in the European Union (EU-27). Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, Vol.24(2)2024 .
  6. Kasprzyk A., Walenia A., Kusz D., Kusz B. Agricultural Chambers in the Process of Transfer of Knowledge and Innovations for the Development of Agriculture and Rural Areas in Poland. Agriculture 14(1), 72; https://doi.org/10.3390/agriculture14010072
  7. Kusz B., Witek L., Kusz D., Chudy-Laskowska K., Ostyńska P., Walenia A. 2023. The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland. Sustainability 15 (5), 4661. https://doi.org/10.3390/su15054661
  8. Kusz D., Bąk I., Szczecińska B., Wicki L., Kusz B. 2022. Determinants of Return-on-Equity (ROE) of Biogas Plants Operating in Poland. Energies 16 (1). https://doi.org/10.3390/en16010031
  9. Kusz B., Kusz D., Bąk I., Oesterreich M., Wicki L., Zimon G. 2022. Selected economic determinants of labor profitability in family farms in Poland in relation to economic size. Sustainability 14 (21), 13819. https://doi.org/10.3390/su142113819
  10. Kasprzyk A., Kilar J., Walenia A., Kusz B. 2022. Comparison of Lipid Properties and Cadmium and Lead Content in Red Deer (Cervus elaphus) Meat from Three Feeding Grounds. Animals 12 (20), 2859. https://doi.org/10.3390/ani12202859
  11. Kusz D., Kusz B., Hydzik P. 2022. Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession. Sustainability 14 (8), 4582. https://www.mdpi.com/2071-1050/14/8/4582
  12. Walenia A., Kusz B. Financial Instruments of the European Union Supporting the Common Agricultural Policy in the Financial Perspective 2021-2027.University of Hradec Kralove.
  13. Kusz B., Kilar J. 2020. Consumers’preferences for places to purchase local dairy products. AgroLife Scientific Journal 9 (1). 198-204, ISSN 2285-5718.
  14. Kusz B. Bioróżorodność. Wymiar społeczny i ekonomiczny. 2020. Wydawnictwo Ruthenus. ISBN 978-83-7530-702-3.
  15. Kusz B., Ruda M., Kilar J., Grych K., Kilar M. 2019. Preferencje wyróżników jakości regionalnych wędzonek wieprzowych. Materiały Konferencyjne XII Szkoła Zimowa im. Profesora Mariana Różyckiego „Chów świń a relacje hodowca – producent – konsument”. Ustroń, 12 – 15 lutego 2019, 75–76.
  16. Kilar J., Kusz B., Ruda M. 2019. Produkty regionalne i tradycyjne innowacyjnym powrotem do korzeni żywności. Wiadomości Zootechniczne, R. LVII 2019, 1: 68–77.
  17. Kusz B., Kilar J, Kusz D. 2018. Sensory attractiveness of local smoked bacons. Modern Menagment Review. Quarterly, vol. XXIII, Reserch Journal 25 (3/2018), p.159-169. DOI: 10.7862/rz.2018.mmr.31.
  18. Kilar J., Ruda M., Kilar M., Grych K., Kusz B., Steciak M. 2018. Konsumenci wobec lokalnych produktów mlecznych. Materiały XIII Konferencji Naukowej "Żywność a składniki bioaktywne". Kraków, 24-25 września 2018r. Komunikaty, 48.
  19. Grych K., Kusz B. Pstrąg - ryba dla zdrowia. Podkarpackie Wiadomości Rolnicze, nr 7-8, 22-23.
  20. Kusz D., Kusz B., Sobolewski M. 2017. Czynniki determinujące miejsca zakupu artykułów żywnościowych w Polsce w opinii konsumentów. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Logistyki, nr 2(3), 61-72. DOI: 10.22630/EIOL.2017.2.3.26.
  21. Ruda M., Kusz B., Kilar J., Kusz D., Kilar M. 2016. Konsumenckie zainteresowanie wieprzowymi produktami regionalnymi na Podkarpaciu. PWSZ w Krośnie (monografia naukowa). ISBN 978-83-64457-22-7.
  22. Kusz D., Kusz B. Preferencje miejsc zakupów artykułów spożywczych w opinii konsumentów. Logistyka nr 3/2015, s. 4374-4379.
  23. Ruda M., Kilar J., Kusz B. 2015. Produkty lokalne, regionalne i tradycyjne. Aspekty zdrowotne i społeczne. Materiały konferencji „Bezpośrednio od polskiego rolnika”. Referat główny. 10.11.2015, Osławica, s.10.
  24. Ruda M., Kusz B., Kilar J. 2015. Znajomość znaczeń systemów jakości produktów mięsnych przez mieszkańców Podkarpacia. Materiały konferencyjne VIII Szkoła Zimowa "Nauka i praktyka w chowie i hodowli świń na tle uwarunkowań gospodarczych w Polsce i Unii Europejskiej". Ustroń, 145-146.
  25. Ruda M., Kusz B., Cypcar S., Kilar J., Kilar M. 2014. Znajomość znaków jakości żywności przez podkarpackich konsumentów. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”, Kraków, s. 185.
  26. Ruda M., Kusz B., Kilar J., Cypcar S., Ladzinska J. 2014. Konsumenckie wybory mięsnych produktów regionalnych. Materiały konferencyjne XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne”, Kraków, s. 59.
  27. Ruda M., Kusz B., Kilar M., Kilar J. 2014. Mięsne produkty regionalne w opinii mieszkańców Podkarpacia. Materiały Konferencyjne LXXIX Zjazdu Naukowego PTZ „Systemy produkcji zwierzęcej w XXI wieku.” Siedlce, s. 147.
  28. Kusz D., Tereszkiewicz K., Kusz B. Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi w latach 2004-2012. Technika Transportu Szynowego, nr 10, 49-51.
  29. Kusz D., Tereszkiewicz K., Kusz B. Polski handel zagraniczny żywymi zwierzętami w latach 2004- 2011. Wyd. Instytut Naukowo - Wydawniczy „Spatium”, R. 13, nr 3, 1287-1295.
  30. Kilar M., Kasica M., Ruda M., Kusz B. Postawy studentów kierunku towaroznawstwo wobec wieprzowiny. Materiały konferencyjne V Szkoła Zimowa Postęp badań w hodowli świń i jego wykorzystanie w praktyce. Kraków, 163-165.
  31. Bienia B., Ruda M., Kusz B. 2011. Postrzeganie produktów tradycyjnych na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. Współczesne dylematy polskiego rolnictwa (red) Kondracki S., Skrzyczyńska J., Zarzecka K. Wydawnictwo PSW JPII Biała Podlaska, 253-268.
  32. Kilar M., Kusz B. 2011. Podkarpackie produkty regionalne z wieprzowiny. Konferencja Naukowa „Badania innowacyjne z zakresu użytkowania trzody chlewnej” w ramach IV SZKOŁY ZIMOWEJ HODOWCÓW TRZODY CHLEWNEJ, 6-8.04.2011. Kraków - Krynica Zdrój.
  33. Kilar M., Ruda M., Kusz B. 2011. The organic pig farming perspectives in the opinion of owners of conventional farms. Sesja posterowa - 3rd Scientific Conference New findings in organic farming research and their possible use for Central and Eastern Europe Prague, Czech Republic, 14 – 15.11.
  34. Stec S., Ruda M., Kusz B. 2011. Chów zwierząt jako ważne ogniwo kształtowania jakości i bezpieczeństwa żywności. Współczesne dylematy polskiego rolnictwa (red) Kondracki S, Skrzyczyńska J., Zarzecka K. Wydawnictwo PSW JPII Biała Podlaska, 365-377.
  35. Kilar J., Ruda M., Kusz B. 2009. Mięso wieprzowe w żywieniu człowieka. Część I. walory żywieniowe wieprzowiny. Prace Naukowo – Dydaktyczne PWSZ w Krośnie, „Produkcja zwierzęca”, z. 35, 91-99.
  36. Kilar J., Ruda M., Kusz B. Mięso wieprzowe w żywieniu człowieka. Część II. Jakość mięsa wieprzowego. Prace Naukowo – Dydaktyczne PWSZ w Krośnie, „Produkcja zwierzęca”, z. 35, 101-118.
  37. Kusz B. 2009. Wartość odżywcza i przydatność przetwórcza roślin okopowych. Prace Naukowo – Dydaktyczne PWSZ w Krośnie, „Produkcja roślinna”, z.33, 121-128.
  38. Kusz B. 2009. Wartość odżywcza i przydatność przetwórcza ziarna zbóż. Prace Naukowo – Dydaktyczne PWSZ w Krośnie, „Produkcja roślinna”, z.33, 111-119.
  39. Kusz D., Sobolewski M., Kusz B. 2009. Działalność inwestycyjna małych i średnich przedsiębiorstw w warunkach konkurencyjnego otoczenia. [w:] Zarządzanie organizacjami w warunkach konkurencyjnej gospodarki. Pod red. Lachiewicza S. i Zakrzewskiej – Bielawskiej A. , Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź, 356-365.
  40. Tereszkiewicz K., Molenda P., Ruda M., Kusz B., Korona R. 2008. Zawartość i rozmieszczenie tłuszczu w tuszach świń rasy Hampshire. Materiały LXXIII Zjazdu Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Lublin, s.51 – komunikat naukowy.
  41. Tereszkiewicz K., Molenda P., Ruda M., Kusz B., Korona R. 2008. Zawartość i rozmieszczenie tłuszczu w tuszach świń rasy Hampshire. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 5, z. 1, 107-118.
  42. Kusz D., Ruda M., Kusz B. 2000. Uwarunkowania efektów produkcji tuczników w wybranych gospodarstwach Podkarpacia. Materiały Międzynarodowej Konferencji Naukowej: „Konkurencyjność rolnictwa z uwzględnieniem uwarunkowań regionalnych w aspekcie integracji z Unią Europejską”. Zatwarnica, 349-358.
  43. Ruda M., Kusz D., Kusz B. 2000. Charakterystyka zakładów uboju i przetwórstwa żywca wieprzowego funkcjonujących w województwie Podkarpackim. Trzoda Chlewna, nr 8-9, 72-75.
  44. Kusz D., Ruda M., Kusz B., Augustyńska-Prejsnar A. 1999. Wpływ wielkości stada loch na rozmiary i efekty produkcji tuczników w gospodarstwach woj. Podkarpackiego. Towarzystwo Naukowe w Rzeszowie, Prace Rolnicze i Leśne, Zootechnika, z.4, 91-98.

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.